VYBERETE SI U NÁS ZE ŠIROKÉ NABÍDKY KLASICKÝCH BIO ČAJŮ NEBO I ČAJOVÝCH SPECIALIT

09.04.2022 10:49

OBCHŮDEK „BOJUJE“ PROTI INFLACI                                                                                                                                                                            I v dnešní době se nám podařilo mnohé druhy čajů zlevnit.

Ověřte si na https://www.jedensvet.org/orientacni-ceniky-produktu/                                                                                                                   nebo nás rovnou navštivte.                                                                                                                                                                                    Víte, čím se odlišují a čím jsou pro náš organismus přínosné?

ČERNÝ ČAJ

Černý čaj je čaj, který prochází delší oxidací než zelený čaj, Ale oba tyto typy jsou vyráběny z lístků Camellia sinensis. Černý čaj má silnější vůni než ostatní méně oxidované čaje.

Zatímco zelený čaj ztrácí většinou své aroma během jednoho roku, černý čaj si udrží svou vůni po několik let. To byl také důvod, proč byl dlouho využíván v obchodu a v Mongolsku, Tibetu a na Sibiři byl až do devatenáctého století využíván jako měna. Od doby dynastie Tchang byl černý čaj namočený v horké vodě používán jako barvivo na látku pro nižší třídu obyvatelstva, která si nemohla dovolit kvalitnější barvy na oblečení. Černý čaj byl jediný čaj známý západnímu světu. Ačkoliv popularita zeleného čaje postupně roste, černý čaj stále zaujímá více než devadesát procent čaje prodaného na Západě.

ZELENÝ ČAJ

Archeologické nálezy ukazují, že čaj se pije už téměř 5 000 let, a že Indie a Čína byly první dvě krajiny, kde se začal pěstovat. Podle legendy je objevení čaje připisováno čínskému císaři Šen-nungovi, kterému podle pověsti při ohřívání vody spadly do kotlíku náhodně i lístky čajovníku. Poté, co lahodně vonící nápoj ochutnal, byl překvapen jeho vynikající chutí a energií nápoje, která odstranila únavu. Zelený čaj se používal v tradiční medicíně v Indii, Číně, Japonsku a Thajsku v nejrůznějších případech od zastavování krvácení a zlepšování hojení ran přes snižování horečky, snižování krevního cukru až po zlepšování trávení.

ČAJ NEČAJ – ROOIBOS

Mezi nepřeberným množstvím čajových specialit se můžete stále častěji setkat s tajuplným názvem ROOIBOS. Nutno však podotknout, že rooibos není čajem jako takovým. Jedná se o nečajový nápoj se spoustu pozitivních účinků na lidské zdraví. Nevěříte? Tento aromatický nápoj je doslova nabitý vitamíny a stopovými prvky.

Nápoj rooibos má velmi dobrý vliv na lidské zdraví. Obsahuje vitamín C a řadu stopových prvků jako například železo, draslík, vápník, sodík, mangan, zinek, měď, fluor a hořčík. Proto není divu, že popíjení rooibosu má pozitivní vliv na lidi trpící mnoha civilizačními nemocemi. Mohou ho pít lidé s onemocněním srdce a cév, vysokým krevním tlakem, zvýšenou hladinou cukru v krvi nebo žaludečními potížemi. Rooibos působí proti alergickým reakcím, léčí ekzémy a podráždění kůže. Pozitivně působí při neurózách, stresu, úzkosti, podráždění, nespavosti nebo bolestem hlavy. Díky vysokému obsahu antioxidantů pomáhá v boji organismu proti účinku tzv. volných radikálů a snižuje riziko zhoubného nádorového bujení. Protože neobsahuje žádný kofein, můžete ho popíjet celý den a mohou jej pít i děti nebo těhotné ženy.

YERBA MATÉ

Yerba maté jsou lístky cesmíny paraguayské, stálezeleného stromu. Vyskytuje se na území Argentiny, Brazílie, Paraguaye, Peru a Chile.

Maté obsahuje vysoký obsah mateinu , který spolu s dalšími látkami povzbudí více než klasický čaj nebo káva, ale přesto maté není návykové. V kombinaci s aminokyselinami, vitamíny a minerálními látkami z něj dělá velmi zdravý a povzbuzující nápoj. Matein je látka podobná kofeinu, ale na rozdíl od něj není návyková. Díky jeho spolupůsobení s ostatními obsaženými látkami se povzbuzující účinky maté utlumují. Také ten, kdo trpí poruchami spánku, může při dlouhodobém užívání maté (v průběhu dne, nikoliv večer) nalézt pomoc, neboť tento nápoj podporuje normalizaci cyklů spánku a bdění v lidském organismu.

A NEZAPOMEŇTE

FAIRTRADOVÝ ČAJ CHUTNÁ NEJLÉPE Z FAIRTRADOVÝCH HRNEČKŮ

 

 

Kontakt

JEDEN SVĚT o.p.s. - ředitelka Magdalena Jelínková

obchudekjs@seznam.cz

Korunní 1440/60
Praha 2 - Vinohrady
120 00
Česká republika

Tel. +420 733 538 680

www.facebook.com/ObchudekJednohoSveta

IČO: 26214521
DIČ: CZ26214521
Bankovní spojení:
Fio banka 2701466320/2010

Vyhledávání



 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode E-shop