VŠE PRO PŘÍPRAVU OBLÍBENÉHO JIHOAMERICKÉHO NÁPOJE ČAJE MATÉ

03.08.2014 11:31

VŠE PRO PŘÍPRAVU OBLÍBENÉHO JIHOAMERICKÉHO NÁPOJE ČAJE MATÉ

Každý trochu zkušenější vyznavač tohoto oblíbeného jihoamerického nápoje vám jistě řekne, že příprava a popíjení yerby maté se dá označit za pravý rituál se vším všudy.

A nyní dovolte trochu historie a rad pro přípravu tohoto nápoje specificky nahořklé chuti.

Co je Kalabasa + Bombilla + čaj Maté
Kalabasa se vyrábí z plodů Ligenaria siceraria, především z poddruhu zvaného lahvová tykev či kalabasa (používá se už přes 10 000 let k výrobě různých typů nádob, ale i hudebních nástrojů nebo ozdob). V oblasti jižní Ameriky se dnes kalabasa používá především pro výrobu nádobek na pití nápoje yerba (erva) maté. Obřad pití maté je součástí kultury především v Argentině, Chile, Uruguaji, Paraguaji a jižních oblastí Brazílie. Vedle kalabas z tykve se používají také hliněné, keramické nebo postříbřené, potažené kůží či jinak zdobené nádoby na maté. Půvabem tykvové kalabasy je její schopnost udržet nápoj dosti dlouho teplý, přitom však kalabasa díky použitému přírodnímu materiálu v ruce příjemně hřeje, ale nepálí.

Tradiční tykvovou kalabasu je nutné před prvním použitím připravit. Můžete vyzkoušet jednu ze dvou technologií :
1. způsob klasický:
- kalabasu naplníme do 1/3 yerbou maté, zalijeme horkou vodou a necháme na 24 hodiny odstát (kalabasa ze začátku bude propouštět vodu, proto podložíme ubrouskem nebo podšálkem a doléváme horkou vodou)
- nálev vylijeme a vnitřek kalabasy opatrně vyškrábeme lžičkou nebo ostrým koncem bombilly (kovové brčko se sítkem určené k pití maté), dáme pozor především na spodek nádobky, kde nejvíce hrozí, že kalabasu prodřeme, pak nádobku vypláchneme a necháme vyschnout
- opět naplníme kalabasu do 1/3 maté a necháme několik hodin odstát. Ani tento nápoj nepijeme (můžeme dohladit stěny nádobky lžičkou nebo bombillou)
- nyní by měla být kalabasa připravena; po každém použití nádobku vypláchneme a necháme dobře vyschnout, optimální je používat jednu kalabasu na jeden druh maté (nádobka je pak příjemně provoněna naším oblíbeným maté).


2. způsob úpravy kalabasy je tzv. karamelizace. Ta je vhodná především pro ty, kdo chtějí své maté sladit:
- rozmícháme několik lžic cukru v trošce vody a vaříme, jakmile začne cukr karamelizovat (tekutina musí být dostatečně řídká), vlijeme karamel do kalabasy, nebojíme se nádobku zalít až po hrdlo a necháme na 12 hodin odstát
- pomocí horké vody odstraníme krustu a karamel vylijeme, pak naplníme kalabasu horkou vodou, kterou po chvíli vylijeme, poté vnitřek kalabasy opatrně vyškrábeme lžičkou nebo ostrým koncem bombilly (dáme pozor především na spodek nádobky), pak kalabasu vypláchneme a necháme vyschnout
- uvaříme nový karamel, ale tentokrát můžeme vařit déle, hustou karamelovou tekutinu vlijeme do kalabasy a krouživým pohybem necháme přilnout ke stěnám nádobky; pracujeme rychle, protože karamel velmi brzy ztuhne (použijeme rukavice, protože horký karamel nádobku rozpálí; na odstranění ztuhlého karamelu z použitého nádobí je nejúčinnější vroucí voda)
- po 12-ti hodinách kalabasu vypláchneme horkou vodou, opatrně zahladíme lžičkou a necháme vyschnout
- cílem úpravy je hladký povrch uvnitř kalabasy. Pokud se nám to nepodaří napoprvé, postup z předchozích dvou bodů můžeme zopakovat
- při pití maté se karamel nepatrně uvolňuje, tedy po určité době musíme karamelizaci provést znovu.

K tradiční přípravě maté budeme potřebovat sypanou yerba maté, připravenou kalabasu z tykvového plodu a bombillu (nejlépe z kovu, vyrábějí se také bombilly z bambusu). Praktické je mít po ruce termosku s horkou vodou. Tradiční postup přípravy maté je tento:
1) do kalabasy nasypeme maté (kalabasa o obsahu 350 ml snese minimálně 5 kávových lžiček maté, můžeme dát však i podstatně více - každý si musí vyzkoušet optimální koncentraci)
2) maté zalijeme vlažnou vodou, jen tak, aby vodou nasáklo
3) po několika minutách vložíme bombillu a zalijeme horkou vodou (optimálně 80 °C)
4) po několika dalších minutách by mělo mít maté ideální teplotu k pití, pijeme skrz bombillu, maté bombillou zásadně nemícháme (hrozí ucpání sítka)
5) takto připravené maté je možné několikanásobně zalévat (k dalším nálevům používáme nejlépe horkou vodu z termosky; maté zaléváme, dokud nám nápoj chutná).

Maté je výrazný nápoj specificky nahořklé chuti, který můžeme sladit třtinovým cukrem, medem nebo oblíbenou laskominou v Argentině zvanou Dulce de Leche (tento mléčný karamel si snadno připravíme z plechovky slazeného kondenzovaného mléka, kterou vaříme ve vodě 2 hodiny, poté necháme vychladnout, pak otevřeme a konzumujeme.

Kontakt

JEDEN SVĚT o.p.s. - ředitelka Magdalena Jelínková

obchudekjs@seznam.cz

Korunní 1440/60
Praha 2 - Vinohrady
120 00
Česká republika

Tel. +420 733 538 680

www.facebook.com/ObchudekJednohoSveta

IČO: 26214521
DIČ: CZ26214521
Bankovní spojení:
Fio banka 2701466320/2010

Vyhledávání



 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode E-shop