VÁNOČNÍ BALÍČEK S PŘÍBĚHEM

17.10.2017 06:16

Je u vás zvykem na konci roku drobnou pozorností

odměnit své významné obchodní partnery a zákazníky,

případně zaměstnance nebo své přátele?

ZKUSTE ZMĚNU

Darujte fairtradový „Vánoční balíček s příběhem“, který také obdarovaného určitě potěší,

ale zároveň jinde pomůže.

 

!!! NA OBJEDNÁVKU !!!

Cena balíčku je 240,46,- KČ bez DPH, 280,- Kč s DPH

 

PROČ PODPOROVAT FAIR TRADE

Fair trade je založený na předpo­kladu, že lepší než chudým zemím a jejich obyvatelům poskytovat almužny ve formě charity či nevhodné rozvojové pomoci je umožnit jim takovou účast na mezinárodním obchodu, která přispěje ke skutečnému rozvoji společnosti a hospodářství těchto zemí.

Fair trade současně dává nám, spotřebitelům, jedinečnou možnost snadno a účinně podpořit jiný ekonomický model, dát hlas jinému způsobu obchodování a výroby a v nepo­slední řadě získat velmi kvalitní výrobky za dobrou cenu.

FAIRTRADOVÉ VÝROBKY A KONVENČNÍ MALOOBCHOD

Označování výrobků nezávislou známkou skutečně pomohlo fairtradovým výrobkům proniknout do běžného obchodu. V současné době se ve světě více než dvě třetiny fairtradových, převážně potravinových výrobků prodávají v konvenčním maloobchodě, většina z nich je označena známkou FAIRTRADE.

Otázka prodeje fairtradových výrobků v konvenčních obcho­dech, zvláště v hypermarketech a diskontech, bývá někdy vnímána jako kontroverzní: jak je možné, že „férové" výrob­ky se prodávají v obchodech, které jsou vnímány jako silně „neférové" - ať už vůči svým zaměstnancům, dodavatelům, nebo životnímu prostředí? Jsou pak takové výrobky ještě vůbec „fér"?

Odpověď na tuto otázku není jednoznačná. Stoupající obli­ba supermarketů, hypermarketů a diskontních řetězců u velké části spotřebitelů je trend, který se nám může a ne­musí líbit. Vzhledem k tomu, že primárním cílem fair trade je pomoci znevýhodněným producentům v rozvojových zemích a tedy co nejvyššímu počtu producentů, je prodej fairtradových výrobků v konvenční maloobchodní síti poměrně nevyhnutelným krokem.

 

Důležité však je, že spotřebitelé, kteří maloobchodní řetězce v oblibě nemají, nebo rádi kupují i řemeslné fairtradové výrobky, mohou si je koupit ve specializovaných obchodech, jako je náš

OBCHŮDEK JEDNOHO SVĚTA.

Samozřejmě zde zakoupíte i některé vybrané trvanlivé potraviny (kávy, čaje, čokolády, quinou atd.)

Chcete se o OBCHŮDKU a fairtrade dozvědět ještě více?

www.jedensvet.org

www.facebook.com/ObchudekJednohoSveta

 

KÁVA S PŘÍBĚHEM – ADELANTE

mletá BIO - KÁVA z družstva žen v Hondurasu

Honduras je zemědělská země. Víc než třetina všech obyvatelek Hondurasu pracuje v zemědělství a vytváří až 15% HDP. Na ženy připadá nezanedbatelný díl této práce, přesto jejich práce není dostatečně uznávána ani placena. Většinou jsou to totiž muži, kteří zajišťují transport a prodej zboží, a tak kontrolují příjmy domácností. I vlastnictví obdělávaných ploch je v rukou mužů. Přesto, že v Hondurasu mají ženy volební právo od roku 1957 a ústava jim zaručuje rovné postavení, zůstávají především v hospodářském a sociálním ohledu znevýhodněny.

Každá druhá z 8 miliónů honduraských žen musí vystačit s 1,25 dolaru na den. Chudoba postihuje ženy častěji než muže, na pracovním trhu nejsou prezentovány. Díky spolupráci s APROLMA, družstvu producentek kávy, a s EZA Fairtrade, získaly producentky kávy přístup na trh. Cílem družstva je výroba a prodej bio-kávy nejvyšší kvality. 70procent kávy jde okamžitě na export, 25procent zásobuje domácí trh a 5procent zůstává v družstvu. APROLMA nabízí vzdělávání nejen v oblasti bio-hospodaření: boj proti škůdcům, zajišťování kvality, ale i v oblasti lidských práv a práv žen, svobody projevu a posílení sebevědomí žen. Družstvo vlastní zařízení na zpracování kávy za mokra, tím je zaručena její vysoká kvalita. Od června 2015 vlastní APROLMA certifikát Fairtrade. Současně má APROLMA 69 členů. Muži se jejími členy stát nemohou, dokonce ani vlastní synové.

 

Na farmě Irmy Esperanzy Quintero má poslední slovo ona. Esperanze /49 let/, vdaná, matka 6 dětí, je bývalou členkou COMUCAP. Její muž je stolař. Svůj pozemek dostala od svého muže, který na ni nechal přepsat díl svého. „Měla jsem velké štěstí. Jiné ženy musí od svých mužů snášet jen utrpení, podpory se nedočkají.“ Na čtvrtině hektaru pěstuje kávu, rostliny, které vyžadují stín a užitkové rostliny, především banány, citrusy, guayabu, mango a papáju. Mezi kávovníky lze najít i yuku a čili. S pravidelným odstupem jsou vybudovány příkopy, které zachycují dešťovou vodu a zabraňují erozi. Hranice pozemku tvoří živý plot. Farmu kontroluje každého půl roku organizace BIOLATINA. V rámci této kontroly získává Esperanze i cenné informace a poradu, např. o „kávové rzi“ nebo o bio-hnojivech. Stejně jako doňa mají i ostatní ženy jen malé parcely, o průměru 1,5ha/osobu. Pěstují na ní ze 70procent kávu. Na zbytku území se pěstují kukuřice a fazole, různé druhy ovoce a zeleniny a aloe vera.

 

EXKLUZIVNÍ HOŘKÉ ČOKOLÁDY
Myslíte si, že exkluzivní hořká čokoláda v BIO kvalitě s vysokým obsahem nejkvalitnějšího kakaa a slazená nejkvalitnějším třtinovým cukrem, musí být nutně vyrobena světově známou značkou?
MÝLÍTE SE!! Přesvědčí vás naše fairtradové BIO hořké čokolády

SÄO TOMÉ 95% – EDELBITTER 85% - ZARTE BITTER 70%

ČOKOLÁDA - SÄO TOMÉ 95% 80g

Výborná BIO hořká čokoláda s čistým kakaem od drobných pěstitelů z Säo Tomé. Säo Tomé je ostrov, který je vyhlášený svým asi nejlepším kakaem na světě. Kakao představuje až 90% vývozu celé země.

Tato čokoláda z něj vyrobená je vysoce aromatická, nezaměnitelné chuti a výborně ladí s červeným vínem.

Neváhejte a vyzkoušejte romantické, čokoládově vínové posezení ve dvou.

Složení: kakaová hmota, kakaové máslo, třtinový cukr

 

 „ŽROUTKY“ - Panenky, které „požírají“ starosti

V Guatemale se říká: Když těmto panenkám svěříte večer každé jednu ze svých starostí a položíte si je pod polštář, vstanete ráno bez starostí. Panenky vás od nich vysvobodí.
Panenky vyrábějí ženy z organizace CONAVIGUA v Guatemala City. Tím, že si je koupíte, přispějete k zaměstnanosti těchto žen a k jejich pravidelnému příjmu. Často se jedná o vdovy po mužích, kteří padli v odboji proti diktátorskému režimu.

 

SRDÍČKO PRO ŠTĚSTÍ Z MASTKU
Smolart  je malé výrobní družstvo z Keni, které se nachází v malé obci Tabaky. Okolí obce je známé výskytem  Kisii mastku - zvláštního druhu mastku, který se zde vyskytuje v různých barvách a stupních tvrdosti. Dnes má družstvo na 200 členů a z toho jsou dvě třetiny žen. Všichni řemeslníci vyrábějí jak předměty každodenní potřeby, stejně jako originální a filigránové dekorativní předměty. Umění zpracování mastku je přenášeno v rodinách řemeslníků z generace na generaci.  Výroba je téměř výhradně ruční a to od těžby kamene, až po řezbářské práce a lakování. Všechny kroky jsou prováděny s jednoduchými nástroji. Zatímco muži se zabývají převážně těžbou a hrubým opracováním, ženy jsou zodpovědné za dokonalé opracování, jemnou řezbářskou práci a konečnou úpravu lakováním.

Cílem družstva SMOLART  je vyrábět a z výdělků odpovídajících kvalitě produktů, stále zdokonalovat životní podmínky řemeslníků a jejich dětí.

Fair trade významně napomáhá s realizací těchto cílů.

 

 

 

Kontakt

JEDEN SVĚT o.p.s. - ředitelka Magdalena Jelínková

obchudekjs@seznam.cz

Korunní 1440/60
Praha 2 - Vinohrady
120 00
Česká republika

Tel. +420 733 538 680

www.facebook.com/ObchudekJednohoSveta

IČO: 26214521
DIČ: CZ26214521
Bankovní spojení:
Fio banka 2701466320/2010

Vyhledávání



 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode E-shop