PRACÍ OŘECHY – řešení pro silné alergiky.

22.06.2014 09:17

PRACÍ OŘECHY – řešení pro silné alergiky.

PRACÍ OŘECHY Z HIMALÁJE - FAIR TRADE prací prostředek, který roste na stromě.
Strom, na kterém „prací ořechy“ rostou, patří od nepaměti k obrazu himálajské krajiny. Oblast západního Nepalu, kde roste, je vzdálena asi 55 km od hlavního města Kathmandu. Stromy rostou v lesích volně, v okolí malých vesnic. Na podzim, v době sklizně, se na sběr do lesů vypravují celé rodiny. Část sběru použijí pro vlastní spotřebu, zbytek jsou nuceni prodávat za směšnou cenu zprostředkovatelům. Velká část sklizně končí v sousední Indii.
Hospodářský význam těchto plodů byl dlouho podceňován. Atraktivnější bylo stromy kácet a opatřovat si tak dříví na topení. Naštěstí vláda tuto činnost zastavila. Vyhlásila lesy za majetek obcí a těm uložila povinnost rozdělit veškerý materiální i finanční výnos těchto lesů spravedlivě mezi obce. Za těchto okolností přestalo být výhodně získávat v lesích palivové dříví , výhodnějším se stal prodej „pracích“ ořechů.
Skupina žen „WISH“ – svépomocná iniciativa žen - uzavřela se třemi z těchto obcí smlouvu na dodání nejméně 5 tun „pracích ořechů“ ročně a nabízí tak dodavatelům dlouhodobě výhodné podmínky odběru, a navíc jim při produkci i prodeji nabízí odborné poradenství. Výsledek je viditelný: výhod FAIR TRADE využívá 125 místních rodin. Větší část své produkce vyváží do Evropy, kde si „prací ořechy“ získávají stále více fanoušků.Ti v nich vidí alternativu ke stávajícím pracím prostředkům a cení si toho, že jsou to prostředky bez jakékoliv chemie. „Prací ořechy“ mají mnohostranné využití: jako čisticí prostředek na podlahy, okna, koberce, dokonce jako šampon.
3-5 ořechů vložte do sáčku a dejte do pračky. Jsou vhodné pro jemné, barevné i vlněné prádlo a lze s nimi prát při teplotách od 30 – 95 stupňů C. Při teplotě 30 C je možno použít prací ořechy i dvakrát.
RITHA – prací ořechy z kontrolovaného ekologického sběru jsou odpeckované plody „mýdlového stromu“ a sklízí se v rámci sociálního projektu pro drobné producenty v himálajském regionu. Ořechy obsahují aktivní saponiny, perou šetrně, nepoškozují životní prostředí ani prádlo ani vaši kůži.
500g vystačí na 50-80 použití. PRACÍ OŘECHY - se stromu rovnou do pračky.


Kontakt

JEDEN SVĚT o.p.s. - ředitelka Magdalena Jelínková

obchudekjs@seznam.cz

Korunní 1440/60
Praha 2 - Vinohrady
120 00
Česká republika

Tel. +420 733 538 680

www.facebook.com/ObchudekJednohoSveta

IČO: 26214521
DIČ: CZ26214521
Bankovní spojení:
Fio banka 2701466320/2010

Vyhledávání



 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode E-shop