KÁVA S PŘÍBĚHEM – ADELANTE

02.08.2017 05:56

 

mletá BIO - KÁVA z družstva žen v Hondurasu 250g, 135,-Kč

Honduras je zemědělská země. Víc než třetina všech obyvatelek Hondurasu pracuje v zemědělství a vytváří až 15% DHP. Na ženy připadá nezanedbatelný díl této práce, přesto jejich práce není dostatečně uznávána ani placena. Většinou jsou to totiž muži, kteří zajišťují transport a prodej zboží, a tak kontrolují příjmy domácností. I vlastnictví obdělávaných ploch je v rukou mužů. Přesto, že v Hondurasu mají ženy volební právo od roku 1957 a ústava jim zaručuje rovné postavení, zůstávají především v hospodářském a sociálním ohledu znevýhodněny. Společnost je „machisticky“ poznamenána a ženy jsou odkazovány do domácnosti a do role vychovatelek. Navíc se v této středoamerické republice stávají často obětí násilí. Honduras vykazuje v celém světě nejvyšší počet vražd. Každých 14 hodin je zavražděna žena, přitom 98% úmrtí zůstává neobjasněno a nepotrestáno. Jako příčina jsou uváděny historické konflikty a strukturální důvody. Každá druhá z 8 miliónů honduraských žen musí vystačit s 1,25 dolaru na den. Chudoba postihuje ženy častěji než muže, na pracovním trhu nejsou prezentovány. V některých oblastech si vydělávají jen třetinu platu mužů. Příčinou je, že mají horší přístup ke zdělání. Vláda ohlašuje opatření, která mají tuto situaci změnit: např. zákon o stejné mzdě pro ženy a muže. Ženy se ale nespoléhají jen na politiku, a stále častěji se organizují ve svazech, které bojují za jejich práva. Důležitým krokem ke zrovnoprávnění jsou hospodářské požadavky žen. Díky spolupráci s APROLMA, družstvu producentek kávy, a s EZA Fairtrade, získaly producentky kávy přístup na rakouský trh. Cílem této spolupráce je posílení postavení žen, jejich samostatnosti a jejich sociálních a hospodářských práv.

EZA-partner od roku 2015

„Být organizován, má pro nás mnoho předností. Sám se daleko nedostaneš. Trváme na právech nás žen. Máme právo se organizovat, podílet se na produkci, přispívat ke zvýšení rodinných příjmů, získávat přístup na trh a rozhodovat o penězích tak, aby sloužily rozvoji naší rodiny, obce, ano, celé naší země.“

Honduras je největším producentem kávy ve Střední Americe, třetím v Latinské Americe a šestým ve světě. Okolí Marcaly je TA kávovníková oblast v Hondurasu a zdejší produkt „Café de Origen Marcala“ je mezinárodně uznávaná značka. Marcala je vzdálená 150 km od hlavního města Tegucigalpy, leží mezi horami v departmentu La Paz, ve výšce 1300m nad mořem.  Vnitřní neshody v organizaci COMUCAP, předchůdkyni dnešní APROLMA, vedly k tomu, že se od ní producentky kávy oddělily a založily organizaci novou. Cílem družstva je výroba a prodej bio-kávy nejvyšší kvality. 70procent kávy jde okamžitě na export, 25procent zásobuje domácí trh a 5procent zůstává v družstvu. APROLMA  sama se pokládá za sociální organizaci, která zastupuje záležitosti a zájmy žen. Nabízí vzdělávání nejen v oblasti bio-hospodaření: boj proti škůdcům, zajišťování kvality, ale i v oblasti lidských práv a práv žen, svobody projevu a posílení sebevědomí žen.  Skupině jde o posilování solidarity žen a zlepšení jejich postavení žen a producentek kávy. Družstvo vlastní zařízení na zpracování kávy za mokra, tím je zaručena jeho vysoká kvalita. Od června 2015 vlastní APROLMA certifikát Fairtrade. Členy družstva APROLMA je 12 vesnických organizací v departementu La Paz. Nejvyšším orgánem je generální sněm všech členů, na něm je voleno 5členné předsednictvo a tříčlenný kontrolní výbor. Generální sněm rozhoduje o všech důležitých záležitostech.

Současně má APROLMA 69 členů. Muži se jejími členy stát nemohou, dokonce ani vlastní synové. Jedinými muži v APROLMA jsou 2 zaměstnanci, právní poradce a dělníci za denní mzdu. Na farmě Irmy Esperanzy Quintero má poslední slovo ona. Esperanze /49 let/, vdaná, matka 6 dětí, je bývalou členkou COMUCAP. Její muž je stolař. Svůj pozemek dostala od svého muže, který na i nechal přepsat díl svého. „Měla jsem velké štěstí. Jiné ženy musí od svých mužů snášet jen utrpení, podpory se nedočkají.“ Na čtvrtině hektaru pěstuje kávu, rostliny, které vyžadují stín, a užitkové rostliny, především banány, citrusy, guayabu, mango a papáju. Mezi kávovníky lze najít i yuku a čili. S pravidelným odstupem jsou vybudovány příkopy, které zachycují dešťovou vodu a zabraňují erozi. Hranice pozemku tvoří živý plot. Farmu kontroluje každého půl roku organizace BIOLATINA. V rámci této kontroly získává Esperanze i cenné informace a poradu, např. o „kávové rzi“ nebo o bio-hnojivech. Stejně jako doňa mají i ostatní ženy jen malé parcely, o průměru 1,5ha/osobu. Pěstují na ní ze 70 procent kávu. Na zbytku území se pěstují kukuřice a fazole, různé druhy ovoce a zeleniny a aloe vera.

Voňavá bio-káva z družstva APROLMA, které založily ženy, patří do skupiny ADELANTE - „káva žen“ - a prodává se v EZA a Obchůdcích jednoho světa.

 

 

Kontakt

JEDEN SVĚT o.p.s. - ředitelka Magdalena Jelínková

obchudekjs@seznam.cz

Korunní 1440/60
Praha 2 - Vinohrady
120 00
Česká republika

Tel. +420 733 538 680

www.facebook.com/ObchudekJednohoSveta

IČO: 26214521
DIČ: CZ26214521
Bankovní spojení:
Fio banka 2701466320/2010

Vyhledávání



 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode E-shop