ČÍ PRODUKTY PRODÁVÁME

04.08.2014 16:23

Rádi bychom vás seznámili s některými výrobci, u nás prodávaných FAIR TRADE výrobků.

Dnes výrobce produktů z mastku.

SMOLART
Smolart  je malé výrobní družstvo z Keni, které se nachází v malé obci Tabaky.

fair trade, prodej v obchůdku, mastek, produkty z mastku, přátelské kruhy

Okolí obce je známé výskytem  Kisii mastku - zvláštního druhu mastku, který se zde vyskytuje v různých barvách a stupních tvrdosti.

fair trade, prodej v obchůdku, mastek, produkty z mastku, přátelské kruhy

V 17. století obyvatelé Tabaky objevili mastek a začali ho využívat k výrobě jednoduchých předmětů každodenní potřeby (trubky, mísy a hry). S příchodem bělochů, se mastek začal využívat komerčně a počátkem 60. let se začal exportovat. To vše však probíhalo na úkor samotných výrobců.

 Na počátku 90. let, se někteří výrobci, převážně ženy, spojily ve výrobní družstvo  Smolart. Export do zahraničí započal v roce 1994 a to především do Holandska. V současnosti prodávají své výrobky po celém světě.

Dnes má družstvo na 200 členů a z toho jsou dvě třetiny žen. Všichni řemeslníci vyrábějí jak předměty každodenní potřeby, stejně jako originální a filigránové dekorativní předměty. Umění zpracování mastku je přenášeno v rodinách řemeslníků z generace na generaci.  Výroba je téměř výhradně ruční a to od těžby kamene, až po řezbářské práce a lakování. Všechny kroky jsou prováděny s jednoduchými nástroji. Zatímco muži se zabývají převážně těžbou a hrubým opracováním, ženy jsou zodpovědné za dokonalé opracování, jemnou řezbářskou práci a konečnou úpravu lakováním.

fair trade, prodej v obchůdku, mastek, produkty z mastku, přátelské kruhy

Účelem družstva je poskytnout každému členu možnost pracovat samostatně, ale prodávat jako organizace. Před tím, než se dali dohromady, řemeslníci museli spoléhat na prostředníky, kteří za jejich výrobky platili velmi špatně.

Cílem družstva SMOLART  je vyrábět a z výdělků odpovídajících kvalitě produktů, stále zdokonalovat životní podmínky řemeslníků a jejich dětí.

Fair trade významně napomáhá s realizací těchto cílů.

fair trade, prodej v obchůdku, mastek, produkty z mastku, přátelské kruhy

Kontakt

JEDEN SVĚT o.p.s. - ředitelka Magdalena Jelínková

obchudekjs@seznam.cz

Korunní 1440/60
Praha 2 - Vinohrady
120 00
Česká republika

Tel. +420 733 538 680

www.facebook.com/ObchudekJednohoSveta

IČO: 26214521
DIČ: CZ26214521
Bankovní spojení:
Fio banka 2701466320/2010

Vyhledávání



 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode E-shop